Grijs haar verleden tijd?

Grijs worden lijkt voor de meeste mensen onvermijdelijk. Het mechanisme achter het grijs worden was echter onbekend. Amerikaanse onderzoekers brengen hier nu verandering in.

Een onderzoeksteam van het NYU Langone Medical Center toont voor het eerst dat het 'Wnt-signaalproces' (een reeks stofwisselingsprocessen) een belangrijke rol speelt binnen het pigment van het haar. Het was al langer bekend dat WNT van belang is voor verschillende andere reguleringen binnen het lichaam.

"We weten al tientallen jaren dat haarfollikel stamcellen en pigmentproducerende melanocyten samenwerken om de kleur in het haar te produceren. De onderliggende mechanisme waren echter onbekend.", vertelt onderzoeker Mayumi Ito. "Dankzij het onderzoek weten we nu dat het Wnt-signaalproces de samenwerking tussen de stamcellen en melanocyten coördineert."

Een van de mogelijkheden van deze nieuwe ontdekking is het beïnvloeden van het Wnt-signaalproces. Het geeft meer inzicht in het gedrag van melanocyten. In de toekomst kan dit leiden tot het aanpakken van pigmentaandoeningen of het grijs worden van haar.


Bronnen: Medical News Today en Gezondheidsnet
man met grijs haar

Op June 21, 2011